Hoe werkt brandvertragende kleding precies?

Brandvertragende kleding is gemaakt om je te beschermen tegen vuur. Bij sommige beroepen - zoals brandweerman, elektricien of metaalbewerker - is dit van levensbelang. Maar hoe kan het dat brandvertragende kleding je beschermt, terwijl normale kleding direct verbrandt? In deze blog geven we daar antwoord op. Je ontdekt:

  • Hoe brandvertragende kleding je beschermt
  • Welke brandvertragende kledingstukken er zijn
  • Verschillende sectoren waarin je brandvertragende kleding nodig hebt
  • De belangrijkste veiligheidsnormen

Hoe beschermt brandvertragende kleding je?

Om de bescherming van brandvertragende kleding uit te leggen, zijn 3 dingen belangrijk:

  • Beperkte hitteoverdracht: brandvertragende kleding wordt veelal gemaakt van stoffen als Kevlar, Nomex en/of Modacryl. Deze beperken de hoeveelheid warmte die wordt overgedragen. Hierdoor duurt het langer tot de hitte je huid bereikt. 
  • Minder verspreiding: daarnaast is brandvertragende kleding ontworpen om vuurverspreiding tegen te gaan. In tegenstelling tot regulier katoen, kan het niet zomaar verbranden.
  • Vertragende vezels: ten derde zitten er vertragende vezels in brandvertragende kleding. Dit geeft je tijd om te ontsnappen, zonder dat je gelijk brandwonden krijgt. Het is wel belangrijk om hierbij rustig te blijven. 

Welke soorten brandvertragende kledingstukken zijn er?

Brandvertrage kleding komt voor in verschillende soorten. We zetten de categorieën voor je op een rij.

Overalls

Overalls zijn een van de veiligste soorten brandvertragende kleding. Ze beschermen je lichaam van top tot teen. Het enige minpunt is dat het moeilijker is om een overall uit te trekken. Het kost meer tijd en moeite, waardoor je alsnog risico op brandwonden loopt. Kies daarom voor een stapsgewijze aanpak.

Overall uittrekken in 4 stappen

Veilig een overall uittrekken, doe je in de volgende 4 stappen:

  1. Ga zo snel mogelijk naar een veilige omgeving. Trek je overall pas uit als je zeker weet dat er geen brandgevaar meer is. 
  2. Maak de overall eerst helemaal los. Open alle ritsen en knopen.
  3. Trek de overall van boven naar beneden uit. Hitte stijgt, dus het is veiliger om de bovenkant eerst uit te trekken.
  4. Wacht tot de overall volledig uitgedoofd is. Daarna kun je deze weggooien of grondig wassen voor de volgende keer. 

Jassen

Brandvertragende jassen zijn een goede keuze voor bescherming tegen vuur. Ze zijn speciaal ontworpen om je bovenlichaam ongedeerd te houden. Als je je benen onbeschermd laat, is een brandvertragende jas alleen geschikt voor werkzaamheden met weinig risico. Denk bijvoorbeeld aan het controleren van een lamp of lassen op hoogte.

Broeken

De combinatie van een brandvertragende broek en jas maakt je outfit compleet. Het heeft hetzelfde effect als een overall. Werk je aan de vloer? Dan kun je er ook voor kiezen om alleen een brandvertragende broek te dragen. Een handig voordeel van deze broeken is dat er zakken in zitten. Hiermee neem je zonder moeite gereedschappen mee.

Shirts

Brandvertragende shirts beschermen alleen je romp, schouders en armen. Het is lang niet zo veilig als een jas of overall. Daarom wordt het alleen aanbevolen in omgevingen met weinig risico. Het biedt geen volledige bescherming, maar helpt wel mee.

Onderkleding

Brandvertragende onderkleding biedt extra bescherming in extreme situaties. Dit soort kleding wordt vaak onder een overall, jas of broek gedragen. Het geeft net wat meer zekerheid en bescherming dan een enkel kledingstuk. Brandvertragende onderkleding komt voor in 4 soorten, namelijk:

  • Brandvertragend ondergoed: beschermt de kwetsbare delen van je lichaam.
  • Brandvertragende sokken: beschermen je voeten, ook als je schoenen vlam vatten.
  • Brandvertragende thermokleding: biedt extra bescherming en houdt je lichaam warm.
  • Brandvertragers gezichtsbeschermers: beschermen hoofd, gezicht en nek.

Wanneer heb je brandvertragende kleding nodig?

Brandvertragende kleding wordt gebruikt in verschillende sectoren. Toch zijn er 3 industrieën waar deze kleding extra belangrijk is. We geven je een overzicht.

Chemische sector

De chemische sector kent de nodige risico’s. Niet alleen op het gebied van luchtvervuiling en explosie, maar ook als het gaat om brand. In een omgeving waar veel chemische stoffen zijn, kan een kleine vonk al voor vuur zorgen. Daarom is het belangrijk - zeker binnen - om altijd met brandvertragende kleding te werken. Dit kan bijvoorbeeld een overall, jas of shirt zijn.

Metaalindustrie

Ook de metaalindustrie kent de nodige gevaren. Hierin wordt met extreem hoge temperaturen gewerkt, wat het brandgevaar verhoogt. Zelfs een kleine spat van gesmolten materiaal kan een permanente brandwond veroorzaken. Beschermende kleding met brandvertragende eigenschappen is hier dus echt een must.

Gasindustrie

Werk je in de gasindustrie? Ook dan is brandvertragende kleding nodig. In deze sector - waar met brandbare gassen wordt gewerkt - is het risico op explosies altijd aanwezig. Dit gebeurt vaak onverwachts, waardoor je beter voorbereid kunt zijn. Met brandvertragende kleding werk je niet alleen veiliger, maar ook prettiger en zekerder.

De belangrijkste veiligheidsnormen

Er zijn verschillende normen die de veiligheid van brandvertragende kleding waarborgen. Ook maak je hiermee onderscheid tussen verschillende sectoren en eigenschappen. We werken ze voor je uit:

  • EN 469: optimale bescherming tegen vuur en hitte, dus geschikt voor brandweerlieden.
  • EN ISO 11612: beschermt tegen hitte en vuur, maar is niet veilig genoeg voor brandweerlieden. 
  • EN ISO 11611: ideaal voor lassers en kort contact met vlammen, maar niet voldoende voor grote branden.
  • EN ISO 14116: beperkt de verspreiding van vlammen, maar biedt geen optimale bescherming voor de huid.
  • EN 1149: perfect voor de gasindustrie, omdat het vonken voorkomt.
  • EN 61482: speciaal ontworpen voor de bescherming tegen elektrische vlambogen, wat belangrijk is voor elektriciens.
  • EN ISO 20471: gemaakt van reflecterende materialen, dus ideaal voor werk in donkere omgevingen.

Veilig werken met brandvertragende kleding

Brandvertragende kleding maakt een veilige werkwijze in verschillende industrieën mogelijk. Het is gemaakt van materialen die de verspreiding van vuur verminderen en vertragen. Dit biedt nog steeds geen garanties, maar geeft je wel meer tijd om jezelf in veiligheid te brengen bij brand.


Sign in to leave a comment
Het kiezen van de juiste brandvertragende overall