Het kiezen van de juiste brandvertragende overall

Het kiezen van de juiste brandvertragende overall is van levensbelang. Brand is altijd een risico, maar met de juiste overall verminder je dit drastisch. Je hebt meer tijd om jezelf en de mensen om je heen in veiligheid te brengen. Mocht je toch gewond raken, dan is de schade vaak beperkt. Maar hoe weet je welke brandvertragende overall je nodig hebt? In deze blog ontdek je in 5 stappen hoe je de juiste keuze maakt.

Waarom is een brandvertragende overall belangrijk?

Een brandvertragende overall is vooral belangrijk omdat het je leven kan redden. Het beschermt je lichaam tegen vlammen, vonken en hitte. Dit is waarom een brandvertragende overall verder belangrijk is:

  • Wetgeving: Op sommige werkplekken zijn brandvertragende overalls wettelijk verplicht. Hiermee worden werknemers beschermd tegen mogelijk ernstige gevolgen.
  • Mentale rust: Het dragen van een geschikte overall geeft ook rust. Het risico op ernstige brandwonden is een stuk kleiner.
  • Betere prestaties: De praktijk laat zien dat werknemers met een brandvertragende overall beter presteren. Niet alleen door de mentale rust, maar ook omdat ze zich daarmee gewaardeerd voelen.

Hoe kies je de juiste brandvertragende overall?

Het kiezen van de juiste brandvertragende overall is een belangrijk proces, maar niet makkelijk. Daarom geven we je 5 stappen waarmee je altijd de ideale overall vindt.

1. Werkomgeving

Denk goed na voor welke werkomgeving je de brandvertragende overall nodig hebt. Ben je een lasser? Dan moet de overall bestand zijn tegen vonken en hitte. Werk je in een chemische fabriek? In dat geval is het ook belangrijk om tegen chemische stoffen beschermd te zijn. Op die manier heeft de werkomgeving veel invloed op je keuze.

2. Certificering

De certificering is ook cruciaal bij het vinden van de juiste overall. Hiermee weet je zeker dat het aan de wettelijke kwaliteitseisen voldoet. We maken grofweg onderscheid tussen 7 verschillende certificeringen, namelijk:

  • EN 469: Ideaal voor brandweermedewerkers in extreme omstandigheden. 
  • EN ISO 11611: Dé oplossing voor lassers tegen vonken en hitte.
  • EN ISO 11612: Goede bescherming tegen vuur.
  • EN ISO 14116: Basisbescherming tegen vlammen.
  • EN 61482: Dé oplossing voor elektriciens tegen elektrische vlambogen.
  • EN 1149: Zeer geschikt voor de chemische- en gasindustrie.
  • EN ISO 20471: Speciaal gemaakt voor werk in donkere omgevingen.

3. Bewegingsvrijheid

Nadat je de eerste 2 stappen hebt doorlopen, blijft er een kleine selectie van brandvertragende overalls over. Vanaf nu worden je persoonlijke voorkeuren belangrijk. Hierbij is het goed om na te gaan welke bewegingsvrijheid je graag hebt. Voor optimaal comfort heb je een losse overall nodig. Een strakke overall beperkt je bewegingsvrijheid, maar heeft wel een optimale aansluiting. Denk goed na welk type bij je past of kies de middenweg. 

4. Ritsen en zakken

Vervolgens kies je of je wel of geen ritsen en zakken in de overall wilt hebben. Over het algemeen is het praktischer om hier wel voor te kiezen. Dit zorgt er namelijk voor dat je je gereedschappen en persoonlijke items altijd bij je hebt. Bovendien kun je de zakken ook gewoon leeg laten. Het enige nadeel van ritsen en zakken is dat de investering hierdoor iets groter wordt.

5. Extra coating

Tot slot beslis je of je wel of geen extra coating wenst. Dit heeft niet altijd met brandbescherming te maken. Het kan bijvoorbeeld ook een coating tegen water of vuil zijn. Hierdoor gaat de overall langer mee. Houd er wel rekening mee dat een extra coating het draagcomfort beïnvloedt. Lichaamswarmte en zweet worden bijvoorbeeld minder goed afgevoerd.

Hoe onderhoud je een brandvertragende overall?

Een brandvertragende overall is een waardevolle investering in veiligheid. Dit is zeker de moeite waard, maar er komen wel kosten bij kijken. Daarom geven we je 3 tips om een brandvertragende overall zo goed mogelijk te onderhouden. Als je dit netjes doet, gaat die meerdere jaren mee.

1. Houd je aan de wasinstructies

Ten eerste is het belangrijk om je goed aan de wasinstructies te houden. Elke brandvertragende overall heeft specifieke voorschriften. Deze staan op het label aan de binnenkant van het pak. In de praktijk is het vaak het beste om tussen 30 en 60 graden te wassen en agressief wasmiddel te vermijden.

2. Natuurlijk drogen

Zodra de overall uit de wasmachine komt, is het tijd om te drogen. We adviseren om dit op natuurlijke wijze te doen. Doe het pak dus niet in de droogmachine. Dit gaat ten koste van de bescherming en levensduur. Wil je het pak in de zon drogen? Ook dat is niet verstandig. De ervaring leert dat dit de kleuren en bescherming aantast.

3. Inspecteer op slijtage

Controleer regelmatig of het pak begint te slijten. Dit vermindert de bescherming, wat ernstige gevolgen kan hebben. Heb je slijtage? Dan hoef je de overall niet gelijk weg te gooien. Door de slijtageplekken te bedekken of dicht te naaien, gaat het pak veel langer mee. 

Kies altijd een veilige brandvertragende overall

Het kiezen van de juiste brandvertragende overall is niet eenvoudig. Je moet met verschillende factoren rekening houden. Uiteindelijk gaat het er vooral om dat het een veilige keuze is. Zolang je goed beschermd bent tegen hitte, vonken en brand, is de rest een kwestie van persoonlijke voorkeur. Twijfel je welke brandvertragende overall bij je past? Neem dan gerust contact met ons op.



Aanmelden om een reactie achter te laten
Het belang van certificeringen voor brandvertragende kleding