Asbest is een stof die vroeger veelvuldig in bouwmaterialen werd gebruikt. Later werd bekend dat het gezondheidsrisico’s met zich meebrengt. Met name wanneer het wordt bewerkt of beschadigd, omdat de vezels dan vrijkomen. Asbestvezels beschadigen de longen ernstig. Met het dragen van de juiste beschermingsmiddelen, waaronder een volgelaatsmasker, bescherm je jezelf hiertegen.
Wat is asbest en waarom is het gevaarlijk?
Asbest bestaat uit minuscule vezels die van nature in mineralen voorkomen. Het is sterk, slijtvast en isolerend. Hierdoor werd het veel gebruikt in dakbedekking, leidingen en tegels. De inademing van asbestvezels brengt een verhoogd risico op asbestose, mesothelioom en longkanker met zich mee. Een extra risico is dat het onzichtbaar is. De vezels kunnen in de lucht komen, zonder dat je dit merkt.
Wettelijke voorschriften rondom asbestverwijdering
Door de gevaren van asbest zijn er in veel landen strenge wetten opgesteld. In Nederland is dat de Asbestverwijderingswet. Deze is bedoeld om de risico’s van asbest zoveel mogelijk te beperken. De stof mag bijvoorbeeld alleen door gecertificeerde bedrijven worden verwijderd. Hierbij is het verplicht om goedgekeurde persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM’s) te dragen. Denk bijvoorbeeld aan asbestmaskers, beschermende kleding en handschoenen.
De rol van volgelaatsmaskers bij persoonlijke bescherming
Volgelaatsmaskers voorkomen dat je schadelijke vezels inademt bij de verwijdering van asbest. Onze volgelaatsmaskers bieden de hoogste bescherming in combinatie met de bijbehorende PAPR. Het masker sluit nauw aan op het gezicht van de gebruiker die dit laat testen door middel van een face fit test. Hierdoor dringt er langs de randen van het masker geen lucht naar binnen tijdens het werken met asbest.
Sommige mensen denken dat standaard stofmaskers ook voldoende bescherming bieden. Dat is echter niet het geval, omdat de ultrafijne asbestdeeltjes hier alsnog doorheen komen.
Belangrijke eigenschappen van een volgelaatsmasker in de asbest.
Een goed asbestmasker heeft de volgende eigenschappen:
- Afspoelbaar: Na iedere asbest shift dient alles wat niet gereinigd kan worden afgevoerd te worden.
- Pasvorm en afdichting: Een goede pasvorm en afdichting cruciaal. Er mag geen ongefilterde lucht langs de randen binnendringen. Zowel het masker als de gebruiker dienen hierop gecheckt te worden
- Comfort tijdens langdurig gebruik: Verstelbare banden helpen met comfort bij langdurig gebruik.
- Keuring: Een asbestmasker dient periodiek gekeurd te worden.
Hoe kies je het juiste volgelaatsmasker bij asbest saneren?
Kies een masker dat jaarlijks gekeurd kan worden door een daarvoor erkende leverancier. Een masker voor in de asbest moet zijn gekeurd conform de EN136.
Daarnaast is het belangrijk dat het masker gefittest kan worden.
Onderhoud en vervanging van volgelaatsmaskers in de asbest
Het is verplicht uw masker een keer per jaar te laten keuren bij een daarvoor erkende leverancier. Tijdens een keuring dient uw masker gereinigd te worden. Soms worden er onderdelen vervangen zoals ventielen en vizieren.
Vervolgens wordt het masker getest en gekeurd.
Gevolgen van het niet dragen van een asbestmasker
Het niet dragen van een volgelaatsmasker heeft ernstige gevolgen. Veelvoorkomende beroepsziekten die hierdoor ontstaan zijn longkanker, asbestose en mesothelioom. Dit heeft een verlaagde levenskwaliteit, langdurige behandelingen en medische kosten tot gevolg.
Kies de juiste bescherming
Gecertificeerde asbestmaskers voorkomen dat je schadelijke stoffen inademt tijdens de verwijdering. Hierdoor loop je minder risico op medische behandelingen, kosten en een verlaagde levenskwaliteit. Klaar om jezelf te beschermen? Schaf dan een geschikt asbestmasker aan en gebruik het op de juiste manier.